Potek nosečnosti po tednih

Praviloma naj bi vsaka nosečnost trajala 40 tednov in prav vsak nosečniški teden je lahko zgodba zase. Za nosečnico je izjemno pomembno, da se sooči z dejstvi, kakšni so simptomi za vsak teden posebej oziroma kaj se v tem času dogaja v njenem trebuhu. Nosečnost po tednih naj bo torej vnaprej znana stvar, saj bo vsaki nosečnici zagotovo veliko lažje. 

Prvi teden nosečnosti 

Začetek nosečnosti se računa od prvega dne zadnje menstruacije. V prvem tednu nosečnosti je zelo pomembno, da se nosečnice izogibajo kajenju, alkoholu in nenazadnje tudi jemanju nepotrebnih zdravil. V tem času morajo nosečnice obiskati tudi zobozdravnika, da jim bo saniral spremembe, ki se bodo zaradi stanja pojavile v ustni votlini in na zobeh. Priporočljivo je opraviti še test za klamidijo ter bris materničnega vratu. 

V zadnjem času pa se priporoča v tem času preveriti še količino hormona TSH v krvi. Zakaj? Ker hipotiroza lahko zelo negativno vpliva na plodnost in tako pogosto prihaja do spontanih splavov in celo negativno vpliva na samo inteligenco otroka. Obenem se priporočajo še serološke preiskave, določitev protiteles in še druge številne preiskave. 

20. teden nosečnosti 

Kako poteka nosečnost po tednih, si lahko zelo nazorno preberete tudi na številnih izjemno koristnih spletnih straneh, kjer boste o nosečnosti lahko izvedeli še druge koristne informacije. Za 20. teden nosečnosti boste lahko ugotovili, da je otrok v materinem trebuhu veliko približno tako kot banana. V tem času otrok že lahko požira precej plodovnice in to z vsakim dnem več. Otrok tehta okrog 300 gramov ali nekoliko manj, meri pa približno 17 centimetrov. 

40. teden nosečnosti 

Na nosečnost po tednih se torej lahko temeljito pripravite tudi s pomočjo spleta, kjer je na to temo veliko dobre literature. Za 40. teden nosečnosti boste lahko ugotovili, da je vaš otrok v tem času velik kot lubenica. V tem času mu še vedno rastejo nohti in lasje, v razvoju pa so tudi njegova pljuča. V devetem mesecu je fetus v povprečju velik nekje med 48 in 53 centimetri, tehta pa približno 2,8 do 4,1 kilograma. Za natančnejše podatke pa boste morali počakati vse do poroda, ki se že hitro bliža. 

V isti kategoriji: