Zgodovina otroških vozičkov

Otroški voziček je pripomoček, brez katerega si starši majhnih otrok dandanes praktično ne znajo predstavljati svojega življenja. Kako bi šli na daljši sprehod z otrokom, ki še ne zna hoditi, če ne bi imeli otroškega vozička? Težko. A le redko kdo izmed staršev se vpraša, kako se je sploh začel razvoj otroških vozičkov in kdaj je bil izdelan prvi otroški voziček na svetu.

Prvi otroški voziček

Prvi otroški voziček je bil izdelan leta 1733 v Angliji,  izdelal pa ga je angleški arhitekt, načrtovalec vrtov in oblikovalec William Kent. Vojvoda Devonshirski mu je naročil, naj izdela neke vrste transport za njegove otroke. Kent se je lotil dela ter izdelal košaro v obliki lupine, ki je imela kolesa in v kateri so otroci lahko sedeli. Ker je bila namenjena otrokom plemskega stanu, je bila bogato okrašena in pobarvana. Zanimivo pa je tudi to, da je bila narejena tako, da je niso potiskali služabniki, ampak jo je vlekla manjša koza ali poni. Do leta 1840 so postale te »otroške kočije« na Otoku zelo popularne, zgodovinski viri pa pravijo, da je kraljica Viktorija za svoje otroke in vnuke kupila kar tri takšne kočije, ki tisti čas zagotovo niso bile poceni.
Prvi otroški vozički, ki so bolj spominjali na nekakšne mini kočije, so bili izdelani iz lesa ali vrbovih šib, trdnost pa so jim dajali dragi bronasti spoji, ki so les povezovali med sabo. Prav tako so bili otroški vozički zelo okrašeni, kar je njihovo izdelavo naredilo dolgotrajno ter drago. Visoka cena pa je bila tudi glavni razlog, da so bili prvi otroški vozički primerni le za plemstvo, saj si jih niso mogli privoščiti vsi.

Razvoj otroških vozičkov skozi zgodovino

A na srečo je šel razvoj otroških vozičkov naprej in tako so okoli leta 1920 otroški vozički zaradi večje proizvodnje postali dostopni tudi nižjim slojem. V času do leta 1920 se je zgodilo tudi nekaj ključnih sprememb v samih modelih. Otroški vozički so se začeli spreminjati, saj so izdelovalci ugotavljali njihove nepravilnosti ter napake.Tako so ugotovili, da je vleka živali za voziček neprimerna in začel se je razvoj otroških vozičkov, ki jih potiska odrasel človek. Temu so prilagodili tudi samo košaro in izdelani so bili prvi modeli, v katerih je otrok sedel ali ležal tako, da je bil z obrazom obrnjen proti osebi, ki je voziček potiskala.Prav tako se je spremenilo samo podvozje otroškega vozička. Prvi otroški vozički so namreč imeli toga in trdna podvozja, ki niso omogočala takšne gibljivosti in vrtljivosti koles, kot jo poznamo danes. To je pomenilo, da se je voziček na neravnih tleh težko gibal in je zahteval veliko energije in moči. To pomanjkljivost so dejansko odpravili že leta 1889, ko je William Richardson izdelal in patentiral prvi otroški voziček z vrtljivimi kolesi, kot jih poznamo še danes.

Proizvajalci so vedno več pozornosti polagali tudi na varnost in udobje otroka v vozičku. Zato so začeli izdelovati zavore, s katerimi se je voziček lažje zaustavil, večja kolesa in boljše vzmetenje, ki je blažilo tresljaje in udarce, prav tako pa so za izdelavo vozička posegali po drugih, trdnejših materialih in ne več po lesu. To je omogočilo daljšo uporabo vozička, prav tako pa je bil otrok v otroškem vozičku bolj zavarovan pred okoljem in morebitnimi trki.

Kot vidimo, so otroški vozički v malo več kot 250 letih naredili ogromen korak naprej v razvoju. Od otroških kočij, ki so jih vlekle živali, smo prišli do modernih, varnih, udobnih ter kakovostnih otroških vozičkov, ki so tako lahki, da jih lahko vodijo tudi starejši bratje ali sestre, otrok pa se v vozičku še vedno počuti odlično ter je na varnem.

Enhanced by Zemanta

V isti kategoriji: