Vrste otroških vozičkov

Otroške vozičke lahko razdelimo v tri skupine, ki se med sabo ločijo predvsem po tem, ali otrok v vozičku sedi ali leži. V prvo skupino spadajo otroški vozički, v katerih otrok leži. V angleščini takšen voziček imenujejo »pram«. V drugo skupino sodijo otroški vozički, v katerih otrok sedi vzravnano (»stroller« oziroma »buggy« ). V tretjo skupino pa uvrščamo vozičke, kjer lahko starši preklapljajo med ležečim in sedečim položajem otroka, prav tako pa lahko odstranijo košaro, ki se lahko spremeni v avto sedež za otroka. To so otroški vozički »tri v enem«.


1. Otroški voziček, kjer otrok leži (»pram«)

Otroški vozički, v katerih otrok leži ter z obrazom gleda proti osebi, ki potiska voziček, so namenjeni predvsem novorojenčkom ter dojenčkom, ki še ne morejo sedeti vzravnano. V Veliki Britaniji jih na veliko uporabljajo že od začetka njihovega razvoja, ki sega v čas kraljice Viktorije. Skozi leta in z razvojem so ti otroški vozički pridobili tako na obliki, kot tudi na funkcionalnosti in udobnosti. Danes se ti otroški vozički uporabljajo redkeje, saj starši raje posežejo po otroškem vozičku »tri v enem«. Razlog za to je predvsem visoka cena otroških vozičkov, znano pa je tudi dejstvo, da so otroški vozički, kjer otrok leži, veliki ter okorni.

Baby transport system

2. Otroški voziček, kjer otrok sedi vzravnano (»stroller« oziroma »buggy«)

Za ta otroški voziček se v angleščini uporabljata dve različni poimenovanji, ki pa obe poimenujeta isti tip otroškega vozička. Razlika je le v tem, s kom se pogovarjate. Tako Američani tako raje uporabljajo besedo »stroller«, Britanci pa »buggy«.

V tem otroškem vozičku otrok ne leži, ampak sedi. Od svojega predhodnika pod točko 1. se razlikuje tudi v tem, da otrok v tem primeru ni obrnjen proti osebi, ki potiska otroški voziček, ampak gleda naprej. To je za marsikaterega starša slabost, saj ne more takoj videti, kaj njihov otrok počne. Zagotovo pa je to dobro za otroka, saj se njegova pozornost preusmeri na okolico, ki jo opazuje ter se tako uči.

Ta tip otroškega vozička je bolj razširjen od drugih tipov tudi zato, ker omogoča možnost tandema. Tako lahko v enem otroškem vozičku hkrati vozimo dva otroka, v zadnjem času pa se na tržišču pojavljajo tudi modeli, ki omogočajo sočasno prevažanje kar treh otrok.

3. Otroški voziček »tri v enem«

Lastnost »tri v enem« je odlična lastnost, ki jo ponuja ta tip otroškega vozička. Z menjavanjem nastavitev lahko tako starši nemoteno preklapljajo iz ležečega v sedeč položaj, prav tako pa lahko odstranijo košaro, ki postane avto sedež za otroka. Vse to omogočajo enostavne nastavitve, ki jih starši z lahkoto menjavajo. Za primer: odstranitev košare, kjer spi otrok, poteka tako lahko in gladko, da se otrok med tem sploh ne prebudi. Tako lahko košaro odstranite, otroka prestavite v avtomobil ter ga odpeljete domov, ne da bi ga zbudili.

Pri tem tipu otroškega vozička lahko starši prilagajajo otroški voziček starosti ter razvoju njihovega otroka in jim zato ni potrebno kupovati novega otroškega vozička za vsako fazo otroškega razvoja. Ti otroški vozički so namenjeni tako novorojenčkom pa otrokom vse tja do tretjega leta starosti.

V isti kategoriji: